Alternatieve woonvormen

Welke woonvorm past het best bij jou?

5 woonvormen om over na te denken

Wanneer we ouder worden, kan het een hele uitdaging worden om onze woning aan te passen aan onze veranderde behoeften en leefomstandigheden. Een woonzorgcentrum zien ouderen als laatste optie. Daarom gaan ouderen meer op zoek naar alternatieve woonvormen.

1. Wonen in serviceflats

Serviceflats zijn de laatste jaren, vooral door een urgentieprogramma van de Vlaamse Overheid, sterk in aantal toegenomen. In een serviceflat kunnen ouderen zelfstandig blijven wonen en facultatief van dienstverlening gebruik maken voor zover ze daar nood aan hebben.

2. Kangoeroe woning

In een kangoeroewoning woont een ouder koppel samen met een jong koppel of een jongere alleenstaande. Ze wonen in hetzelfde huis, maar elk apart, met een aparte voordeur.

3. Duplex woning

Deze woonvorm houdt in dat een jong gezin in de woning trekt en de oudere persoon in een kleine aangebouwde woning of een aparte kamer gaat wonen. Deze woonvorm kennen we vooral in familiaal verband.

4. Groepswonen

Het is een woonvorm waarbij een aantal ouderen besluiten om samen in één huis te wonen met de bedoeling zo lang mogelijk voor elkaar te blijven zorgen.

5. Co-wonen

Bij co-wonen woont iedereen in zijn eigen huis of appartement, maar zijn er veel gemeenschappelijke delen zoals een wasplaats, garage en tuin.

alternatieve woonvormen

Veilig, comfortabel en zelfstandig wonen, een leven lang.

Scroll naar top